Wednesday, 15 August 2018

Cuti-cuti ke Brunei Darussalam dan Miri

08 APRIL 2018
(AHAD)
KLIA - BANDAR SERI BEGAWAN

Assalamualaikum. entri kali ni nak berkongsi cerita tentang ekplorasi kami ke Brunei Darussalam. Yess..bila sebut Brunei ja, mesti ada persoalan dalam hati " ada apa kat Brunei?" "best ke Brunei" "apa yang best kat Brunei?" yaaa.. mmg Brunei bukanlah Negara secanggih Singapore tapi hati saya sendiri mmg tertarik untuk menjelajah Negara ini sebab Brunei adalah Negara yang mengamalkan Undang-undang syariah 100% dan juga nak lihat sendiri bagaimana rupa sebuah Negara kaya yang sederhana cara kehidupannya.



Hari pertama perjalanan flight dari KLIA jam 6.20 pagi dan sampai di Airport BSB jam 9.00 pagi. Setibanya di airport BSB kami tersenyum melihat tulisan-tulisan jawi di papan-papan tanda sepertimana yang dibaca dalam blog-blog sebelum ini.

BAS AWAM 
Keluar dari airport, di perkarangan menunggu di luar belah kiri ada beberapa bench / kerusi panjang  seperti ruang menunggu. Ya, disitulah tempat menunggu bas awam. Memang tak Nampak langsung macam bas stop. Destinasi saya adlah ke kawasan Kianggeh iaitu di Stesyen Bas Besar di Jalan Cator. Klau ikutkan info yang kami Tanya orang disitu katanya naik bas no 24. Bila sebut nak pegi Jln Cator, diorang kata "Bandar". ooooo ok paham situ kawasan bandar. Bas yang datang bas No 23, bila driver bas tnya nak p mana, ada yang jawab Bandar, dia suruh naik.. hahaha..kami naik jaaa.. tapi risau kalau pi kona tang lain.. rupanya atas driver nya ja bas nk pi mana ek? Alhamdulillah dalam masa 20 minit kami sampai di Stesyen Bas Jalan Cator dgn tambang bas hanya BND1 tapi orang brunei xsebut dollar pun..diorang sebut SERINGGIT jugak.. Jimat naik bas, seringgit ja daripada naik teksi yang mungkin akan kena 40ringgit(BND) cuma time bas x tentu.

Bas no 24 ke bandar - stesen bas Jln Cator
Kecil jer bas nya

STESYEN BAS JALAN CATOR
setibanya di stesyen bas Jln Cator, mmg rasa macam stesyen bas Batu Pahat zaman 1998 saya study dulu. Zaman dok ulang alik Johor-Penang. Bas kecik-kecik ja. Tapi semua orang peramah, dari stesyen bas kami jalan kaki ja ke kedai makan berdekatan yang disuggestkan oleh orang dalam bas tadi. ermmm.. bolehlah..sedap jugalah..makanan kat Brunei mmg harga nya murahhhhhh jaa..tp murah dalam currency depa la.. mostly makanan harga $2 - $3.50 dan minuman pulak setakat yang kami dok minum ni semua $1 . Tapi kami makan kat kedai makan biasa-biasa la yer bukan kt restoran besar ke hotel ke.

memang old school stesen bas dia..

Bawah tu stesen bas  Jln Cator.  Jalan keluar sikit dah ada beberapa kedai makna kiri atau kanan. Belakang sana ja  rupanya kedai makan nasi katok mama.
K.H.SOON RESTHOUSE
Cerita KH SOON ni sapa yang buat research dalam website dan blog memang faham betapa susahnya nak buat reservation hotel-hotel bajet kat Brunei ni. Website KH SOON pun dah tak function, guna email ja.. email KH SOON pun macam tak function. Rupanya KH SOON ni dekat yakmat dengan stesen bas .. huhu.. bila Nampak ja hotel ni rasa macam "herghhhhhh.. kat sini ja rupanya!! jenuh cari dalam website, dalam google maps"
Tapi kami tak stay di sini, kami stay di bajet hotel berdepan dengan jeti Kg Ayer n very recommended walaupun bajetttt sgt hotelnya. Memang hotel-hotel bajet kt Bunei ni not really comfortable. bagi sesiapa yan sgt cerewet ttg tempat tido, better booked hotel yang elok sikit. Nak bagitau na.. hotel bajet yang kami duduk walaupun bajetttttt sgt..tapi harga tak berapa bajet na hahaha.. paling murah pun BND35 (RM122) tapi bilik dia macam hotel RM35 kat Malaysia hehe tak macam hotel RM122 Malaysia paham-paham la na..


Kalau ikutkan tentative time lunch ni nak cari NASI KATOK MAMA tapi sebab masihtak tahu jalan, perut pun dah berkeroncong, mana ja kedai yang nampak, kami balunnnn.. pusing pi pusing mai rupa-rupanya kot belakang stesen bas ni ja gerai nasi katoknya. hahaha.. banyak kedai nasi katok, cuma yang famous ialah NASI KATOK MAMA.. macam tak percaya nasi katok dengan ayam goreng seketul sebungkus harga cuma seringgit (BND1) nasi pun banyak dan mengenyangkan alhamdulillah cuma rasa dia macam manis-manis lemak-lemak sikit.. MUST TRY ok!!!

J A N G A N  T I R U  A K S I  I N I !!!!!!! AMARAN !! MEROKOK MEBAHAYAKAN KESIHATAN 
Salah sebenarnya merokok di negara Brunei ni, boleh kena saman tapi ada ja punting rokok yang kelihatan di belakang-belakang bangunan. My husband n my ayah ni sangap teruk xmerokok dari naik flight kt KLIA lagi..

Ni antara makanan yang kami makan kt kedai makan sebelah kiri dari stesen bas harga lebih kurang singgit 2hinggit 3hinggit jaaa

TAMU KIANGGEH
Sejarah Tamu Kianggeh

Keadaan dalam Tamu Kianggeh











sesudah makan, kami jalan-jalan ja sekitar bandar sebab dari pembacaan jalan kaki pun ok ja semua dekat-dekat. Lintas ja jalan sikit dr stesyen bas kami ke Tamu Kiaggeh. Tamu ni maksudnya pasar, so semua kat dalam tu adalah barang-barang kering dan basah untuk dapur dan ada juga barang-barang kraf buatan tangan dan kayu api pun ada dijual ok. Kami tak beli apa pun, just lalu amek feel macam orang tempatan ja.
Keluar dari Tamu Kiaggeh, ke sbelah kanan dok nmpak dah Pusat Belia tapi kami tak p sebab tengahari tu panas sambil husband ngan ayah dok usung bag kesian lak.. kami lintas terus mencari Masjid Omar Ali yang berkubah emas tu.


Cantik kan? Besar masjid ni dan walaupun Nampak simple dengan hanya warna putih tapi ianya sangat ekslusif dan buat kita rasa teruja untuk masuk solat di masjid ini. Ruang landskapnya yang nyaman dan tenang juga menjadi daya tarikan pelancong ke sini. Alhamdulillah kami dpt kesempatan untuk ke Brunei ni dan melihat sendiri betapa mewah, besar, bersih dan terjaganya masjid di sini.


Favourite picture .. berlatar belakang kan Masjid Omar Ali

Duit Brunei sama dengan nilai duit  Singapore, dedua matawang boleh dipakai di Brunei ni
~SAMBUNG DI NEXT ENTRI~

1 comment:

  1. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    Terimakasih

    ReplyDelete

Brunei part 3 Brunei > Miri > Brunei

DAY 2 : MIRI Hari kedua target nak masuk Miri, husband nk jejakkan kaki ke bumi Sarawak jugak2 sebab sema negeri kt Malaysia dah...